De verschillende autoverzekeringen uitgelegd

verschillen autoverzekering

Als je een auto op jouw naam hebt staan, moet je een autoverzekering afsluiten. Er bestaan verschillende autoverzekeringen, waarbij onder andere de premie, de voorwaarden en de dekking kunnen verschillen. Als je een autoverzekering moet afsluiten, bijvoorbeeld omdat je een andere auto hebt gekocht, kun je de onderstaande blog eens doornemen waarbij de verschillende autoverzekeringen worden uitgelegd.

1. All risk

Allereerst heb je een all risk autoverzekering: een all risk autoverzekering is de autoverzekering met de meest uitgebreide dekking. Bij deze verzekering wordt namelijk de schade verzekerd die anderen aan jouw voertuig veroorzaken, maar ook schade die jij zelf veroorzaakt aan de auto. Wel betaal je bij een all risk verzekering over het algemeen meer premie dan de andere autoverzekering.

2. WA beperkt casco

Een WA beperkt casco verzekering wordt ook wel een WA+-autoverzekering genoemd. Deze autoverzekering is net iets minder uitgebreid dan de all risk verzekering, maar is nog wel iets uitgebreider dan de WA-verzekering. Bij WA beperkt casco wordt namelijk schade verzekerd die jij bij anderen hebt veroorzaakt, maar ben je ook verzekerd bij schade die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, storm of diefstal. 

3. WA

WA is de minst uitgebreide autoverzekering, en vaak is dit ook de goedkoopste autoverzekering. Bij een WA-autoverzekering ben je alleen verzekerd voor de schade die jij hebt veroorzaakt aan de ander. Als je zelf schade veroorzaakt of er ontstaat brand in de auto, wordt de schade dus niet verzekerd bij WA. 

Door te vergelijken kom je erachter welke autoverzekering bij je past

Als je nog een autoverzekering moet afsluiten, is het belangrijk om je goed te verdiepen in de verschillende soorten autoverzekeringen. Iedere autoverzekering heeft weer een andere dekking, zoals hierboven is uitgelegd. Ook heeft iedere verzekering weer een andere premie. Daarnaast is het belangrijk om ook de algemene voorwaarden van de verzekeraar door te nemen. Bovendien is het ook goed om stil te staan bij hoe hoog het eigen risico is, dus hoeveel je eerst zelf moet betalen. Daarnaast kun je ook nog een aantal aanvullende dekkingen bij de autoverzekering afsluiten, zoals een inzittendenverzekering.

Een tip is daarom om autoverzekeringen met elkaar te vergelijken op deze punten. Je kunt hiervoor eenvoudig een vergelijkingssite gebruiken zoals Poliswijzer.nl. Je voert hier een aantal gegevens in zoals het kenteken, de schadevrije jaren en je geboortedatum en je kunt verschillende autoverzekeringen met elkaar vergelijken. Door te vergelijken krijg je een goed beeld welke autoverzekering bij jou past.