De SEAT Leon is een vijfdeurs hatchback die sinds 1998 verkocht wordt. Sinds 1998 zijn er 3 verschillende generaties uitgebracht waarvan de tweede en derde versie een facelift hebben gekregen. Momenteel is de derde generatie na facelift nog steeds te koop. De SEAT Leon is genoemd naar de Spaanse stad León. Een stad in het noordwesten die ruim 130000 inwoners heeft. De SEAT Leon wordt vaak vergeleken met de Volkswagen Polo vanwege zijn specificaties en de bekende Seat Leon problemen. De Leon heeft ook een kleiner broertje, de SEAT Ibiza. In onze andere blogs lees je ons Seat Ibiza aankoopadvies en ons Volkswagen Polo aankoopadvies.
Inhoudsopgave
- Eerste generatie
- Tweede generatie
- Tweede generatie na facelift
- Derde generatie
- Derde generatie na facelift
- Vergelijkbare modellen
SEAT Leon 1M aankoopadvies
De eerste generatie SEAT Leon kwam op de markt in 1998 en verliet de markt in 2006. De Leon had hetzelfde onderstel als de Volkswagen Golf IV maar echter was hij iets sportiever gericht. Er waren meerdere benzine- en diesel uitvoeringen met vier verschillende versies; Stella, S, Signo en Sport. In 2001 kwam de Cupra 4, een enorm sportieve variant van de Leon. De Cupra 4 had een atmosferische 2.8 VR6 motor met vierwielaandrijving, dit zorgde voor een vermogen van 204 pk. Een jaar later kwam de Cupra R die een 1.8 turbomotor bevatte, deze genereerde 210pk. In 2004 werden de Cupra 4 en Cupra R vervangen door de nieuwe variant met een 1.8 viercilinder in lijn met turbo. Deze variant had het meeste vermogen, 225 pk maarliefst. Deze handgeschakelde motor met 6 versnellingen was ook bekend bij de Audi S3.
Waar moet ik bij de 1M op letten en rekening mee houden?
- Kapotte kilometertellers
- Lambdasonde sensor werkt niet
- Slechte versnellingsbakken
- Problemen met de turbo (niet alle versies)
SEAT Leon 1P aankoopadvies
De tweede generatie SEAT Leon kwam op de markt in 2005 en verliet de markt in 2009. Wat opvalt bij de 1P is dat hij wat wegheeft van de SEAT Altea, een MPV/stationwagon variant van SEAT. In 2006 kwam de SEAT Leon in een Cupra variant op de markt die dezelfde motor bevatte als de Audi S3, een TFSI 2.0 liter motor. Er zijn 8 versies van deze Leon: de Basis, Reference, Sport, Stylance, Sport-Up, FR, Business Line en de Cupra. In 2008 kwam er iets nieuws, de Copa Edition. Een hele unieke auto met ook de TFSI 2.0 liter motor maar nu ook met een bodykit, nieuw bumpers, grote uitlaten en 18 inch velgen.
Waar moet ik bij de 1P op letten en rekening mee houden?
- Verlichtingsunit kapot, knipperlichten werken hierdoor niet meer
- Kapotte antennes
- Niet goed functionerende gasveren van de achterklep
- Niet werkende ABS-ESP systemen
- Een grote dode hoek voor achterop komende verkeer
- Beslagen ramen (algemeen probleem bij SEAT en veel andere merken)
- Aandrijfassen van slechte kwaliteit
SEAT Leon 1P facelift aankoopadvies
De tweede generatie facelift SEAT Leon kwam op de markt in 2009 en verliet de markt in 2012. Deze generatie moest de Leon weer meer op de Ibiza en Exeo laten lijken. Ook bij deze facelift zijn er weer een aantal Cupra en Cupra R varianten op de markt gebracht met heel veel kracht door de motor en eventueel turbo. Er zijn 8 versies: Basis, Reference, Style, Sport, FR, Business Line (High) en de Cupra R. Een minder leuk feitje is dat de SEAT Leon in 2010 de meest gestolen personenauto was, hou hier dus ook rekening mee. De volgende generatie van de Leon kwam in 2013 uit.
Waar moet ik bij de 1P facelift op letten en rekening mee houden?
- Problemen met de turbo (niet alle versies)
- Gebruikt veel (dure) olie
- Slechte accu’s
- Autogordels gaan snel kapot
- Krakende draagarmrubbers
SEAT Leon 5F aankoopadvies
De derde generatie SEAT Leon kwam op de markt in 2012 en verliet de markt in 2017. In deze generatie, in 2013, werd de Leon ST gelanceerd. De ST is 27 centimeter langer dan de hatchback en zorgt voor 587 liter bagageruimte. Ook kan de achterbank omlaag geklapt worden waardoor je zelfs 1470 liter bagageruimte hebt. Daarnaast kan de passagiersstoel naar voren geklapt worden om lange objecten mee te nemen in de ST. De 5F hatchback generatie is 5 centimeter korter dan de vorige generatie. Ook is die 90 kilo lichter en is de wielbasis 6 centimeter langer. Deze generatie was ook de eerste generatie die het mogelijk maakte om naast benzine- en diesel variant een gas variant te kopen.
Waar moet ik bij de 5F op letten en rekening mee houden?
- Olieverbruik, vooral de TSI en TFSI varianten
- Slechte voorruiten, enorm gevoelig voor steenslag
- Vocht in de voor- en achterlichten
- Bij koud weer werkt het touchscreen slecht
- Slecht radio ontvangst
SEAT Leon 5F facelift aankoopadvies
De derde generatie facelift SEAT Leon kwam op de markt in 2017 en is nog steeds op de markt. De facelift was alleen gericht op het uiterlijk van de Leon. De voor- en achterbumper ondergingen een aantal wijzigingen en de verlichting veranderde. De nieuwe koplampen waren volledig LED net als de richtingaanwijzers en de mistlampen. Naast het uiterlijk veranderde het infotainmentsysteem ook, in plaats van knoppen is de bediening hiervan nu grotendeels touchscreen. Op motorisch gebied is er nu een 1.6 TDI variant met 115 pk mogelijk. Wat betreft opties is adaptive cruise control een populair nieuw veiligheidssysteem.
Waar moet ik bij de 5F facelift op letten en rekening mee houden?
- Lekkende panoramadaken
- DSG variant is niet zo zuinig als verwacht
- Trage navigatie en connectiviteit
- Veel storingen
- Aanzienlijk veel schade bij tweedehands snellere modellen
Vergelijkbare modellen
De SEAT Leon heeft een aantal vergelijkbare modellen.
- Volkswagen Golf
- Skoda Octavia
- Ford Focus
- Renault Megane
- Mazda 3
- Opel Astra
Veelgestelde vragen
Een SEAT Leon rijdt goed, is visueel gezien net wat aantrekkelijker dan een Volkswagen Golf en heeft op motorisch vlak veel verschillende opties. Ook kunnen de oudere modellen nog steeds mee met de tijd. Dus ja, het is een goede auto.
Het meest zuinige model is de 1.6 TDI, uit de derde generatie. Volgens SEAT kan er met dit model 1562 kilometer met 1 tank gereden worden. Dit komt neer op een gemiddeld verbruik van 1 op 31, dus heb je 3,2 liter nodig voor 100 kilometer.
Naast de 1.6 TDI zijn er nog meer modellen die enorm zuinig zijn. Het gemiddelde van alle modellen in 2020 ligt op 7,01 liter op 100 kilometer. Dit is een gemiddeld verbruik van 1 liter op 14,26 kilometer.
De SEAT Leon is een grotere auto. Dit model is vergelijkbaar met de Volkswagen Golf waarbij de SEAT Ibiza meer lijkt op de Volkswagen Polo. De SEAT Leon is daarnaast ook 30 centimeter langer.